Mára kiderült: jó döntés volt-e újévkor fogadalmat tenni?

Ön megfogadott valamit 2013 első napján?

És most - három héttel később - hogy áll a fogadalom? Áll még, vagy már a múltté?

Gratulálok Önnek, ha az újévi döntését idáig sikerült tartania. Azt mondják, egy szokás kialakulásához 3 hét szükséges, vagyis a nehezén már túl van. Ám semmi oka az elkeseredésre akkor sem, ha a fenti állítás nem igaz! SŐT!

Miért jó az, ha valamit pont január elsejétől akarunk másképp csinálni? Biztos, hogy az igazi eltökéltség is akkora érik be? Vagy pont akkortól lesz elkerülhetetlen a változás? 

Szerintem nem az határozza meg egy fogadalom sikerét, hogy mikor kezdjük-el, hanem hogy elkezdjük-e? Mondok erre egy példát:

2012 nyarán találkoztam egy régi ismerősömmel. Csak úgy dőlt belőle a panasz. Életének szinte minden területén gondjai voltak, és – szerinte - mindennek az okozója az árfolyam! A jövedelmük majd 90%-át kell(ene) havonta törlesztésre fordítani, ami lehetetlen. Ezért állandó a stressz, a veszekedés a párjával, mindemellett egyre nagyobb az az összeg, amit maguk előtt görgetnek, mint elmaradást. Vagyis a baj napról napra nagyobb! Kérdezem tőle: „ … és mit találtál ki? Mit teszel?” „Mert szerinted mit lehet tenni? Van olyan bank, amelyik elengedi a tartozást? Hagyom az egészet a francba, majd lesz valahogy!” 

Felajánlottam, hogy együtt átbeszéljük a részleteket. Mégiscsak a legnagyobb hitelközvetítőnél dolgozom, több mint tíz éve hitelekkel foglakozom, értek hozzá. Ha van lehetőség a kötelezettségek csökkentésére, arról én tudok. „ Megmutatom nektek a lehetőségeket, Ti pedig kiválasztjátok azt, ami megvalósítható!”

Majdnem két hónapig tartott, de az eredmény önmagáért beszél:

megszűnt minden elmaradás,
és a törlesztési kötelezettség 40%-kal csökkent!

Az én ismerősöm 2012 augusztusától „kezdett új életet”, nem várt vele január 1.-ig. Nem is tehette volna meg, hiszen ha valóban „hagyja az egészet a francba”, mára már felmondott hitelei lennének, szerepelne a bar listán, és a jövedelmének egy részét letiltanák a tartozásai fejében. Ebből a helyzetből pedig már tényleg nehéz szabadulni.

Abban biztos vagyok, hogy mi sem tudunk segíteni minden esetben. Hogy az Ön gondján tudunk-e segíteni? Csak akkor derül ki, ha megpróbáljuk. Mi készen állunk, és ha Ön is lép egyet, azzal közelebb került a megoldáshoz, mint eddig bármikor! És ha elhatározta, tegye is meg! Mert csak így működik!