Az elmúlt 30 napban 2101 ajánlatkérést dolgoztunk fel, összesen 1 000 100 010 580 millió Ft értékben.

Felújítás vagy vásárlás?

Címkék: CSOK, hitel, lakásvásárlás, támogatás.

 

Ne hagyd magad!

Legyen olyan otthonod, amilyenre mindig is vágytál!  

Ehhez az állam is ad támogatást!

 

Már két éve lehet igényelni a családoknak otthonteremtési támogatást. Gyerekszámtól függően 600eFt-tól, akár 10 millió Ft-ot is elérhet az az összeg, amit vissza nem térítendő támogatásként ad az állam, ha…..

És igen, itt jönnek a kérdések. Mert persze azt általában mindenki tudja, hogy kisgyermeket nevelő házasok igényelhetik, ha használt vagy új lakást vásárolnak. De az talán nem ennyire nyilvánvaló, hogy akkor is lehet igényelni, ha az a gyermek már nem annyira kicsi. Addig, amíg be nem töltötte a 25. évét, rá is igénybe lehet venni a támogatást! Sőt, az sem kizáró ok, ha már kaptak „szocpolt”, a különbözetet még fel lehet használni!

Mikor lehet ez érdekes, sőt hasznos információ?

Nemrégiben egy középkorú házaspár kért segítséget. Szerették volna felújítani a házukat. Már az is sok utánajárásba telt, hogy találjanak egy mestert, aki felméri a jelenlegi állapotot, és készít egy költségkalkulációt. A végösszeg azonban még jobban megriasztotta őket: közel három millió Ft-ot kellene rákölteni az ingatlanra, hogy a tervezett felújítás kész legyen.  Az összeg is magas, és ott van annak a terhe is, hogy a megfelelő időben rendelkezésükre álljon a megfelelő szakember.  Igencsak elment a kedvük a felújítástól. Ennek ellenére mégis megkerestek, hogy segítsek a felújításhoz igényelhető állami támogatás intézésében. A végső „döfést” azt hiszem, én adtam, amikor kiderült, hogy felújításra nincs közvetlen állami támogatás.:(

Ügyfeleim csalódottak voltak, semmilyen lehetőséget nem láttak a megoldásra.

Beszélgetés közben kiderült, hogy pár utcára tőlük eladó egy ház, ami pont olyan, amilyet szeretnének. Kérdeztem, miért nem veszik meg? És elkezdtünk számolni… mennyiért lehet a meglévő ingatlant eladni, mennyi a különbség.  És erre – lakásvásárlásra - már lehet igényelni állami támogatást is!  

https://bankmonitor.hu/cikk/kedvezo-valtozasok-a-csok-ban/?sc_src=email_64606&sc_lid=4434699&sc_uid=AMMTmrsyVZ&sc_llid=120804&sc_eh=392e1876b8c1452a1&utm_source=emarsys&utm_medium=email&utm_campaign=emarsys&utm_content=20171024_bankmonitor_heti

Ha lakással kapcsolatos terveid vannak, keress meg bennünket! Hidd el, a tapasztalatunk neked is segíthet!


Az ingyenes hitelkiváltás buktatói

A forintosított hitellel kapcsolatos hírek között gyakran hallani, hogy 90 napig INGYEN átvihetjük hitelünket egy másik bankba, ha ott számunkra kedvezőbb lehetőségeket találunk.

De valóban igyen van minden?

Az elszámoló levél kézhezvételét követő 60 napon belül felmondhatjuk a kölcsönt. A felmondást követően 90 napunk áll rendelkezésre rendezni a tartozást a bank felé. Ez a gyakorlatban történhet önerőből, másik banki hitelből, vagy mindkettő segítségével. Azonban ha valamely törvényben meghatározott feltétel nem teljesül, nem ingyenes a hitel lezárása, tehát a bank végtörlesztési díjat számíthat fel!

Ezek a következő esetek:

 • Nem mondtuk fel a hitelt! – Nem elég, hogy jelezzük, hogy vissza szeretnénk fizetni a kölcsönünket. Ahhoz, hogy ne legyen a hitel lezárásának díja fel kell mondanunk, ami nem azonos a végtörlesztési igény bejelentésével!
  VAGY
 • Nem másik banki hitelből váltjuk ki! – Ha felmondtuk a hitelt, de önerőből fizetjük vissza, a bank jogosan felszámíthatja a hitel lezárásának díját! Ahhoz, hogy ingyenes legyen a végtörlesztés, legalább részben banki hitelből kell megtörténnie!
  VAGY
 • Nem tartottuk be a határidőket! – A levél érkezését követő 60 napot is be kell tartanunk, illetve a felmondást követő 90 napon belül kell rendezni a régi bank felé a tartozást. Ebbe a 90 napba bőségesen belefér egy banki hitel lebonyolítása az igényléstől egészen a folyósításig.

A felmondott hitel lezárásáért a bank nem számolhat fel díjat, amennyiben legalább részben másik hitel kiváltásával történik. Azonban az új hitelnek lehetnek induló költségei. Ilyenek például az értékbecslési díj, tulajdoni lapok, illetve térképmásolat díja, folyósítási jutalék, közjegyzői díj, valamint a földhivatali ügyintézés díja. Ez utóbbi kettőt illetően kedvező döntés született.

Amennyiben a forintosított hitel kiváltására igénylünk hitelt, úgy

 • a közjegyzői díj nem lehet több, mint 20 000 Ft, és
 • a földhivatali ügyintézés díjmentes (a régi hitel törlésének alap esetben 6 600 Ft, míg az új hitel bejegyzésének 12 600 Ft a díja).

A fenti két költségen túli banki díjakat illetően bőven találunk akciót a bankoknál. Ezek keretében vagy ki sem kell fizetnünk az említett költségeket, vagy utólag térítik vissza részben vagy akár teljes egészében! Ezen kívül extra jóváírással is csábítják az ügyfeleket a bankok, amelynek keretében kézzel fogható pénzösszeget utalnak az ügyfél bankszámlájára sikeres hitelkiváltás esetén.

A bankok kínálata között azonban nehéz egyedül eligazodni. Kérje segítségünket ebben is!

Forrás: http://www.bankmonitor.hu/cikk/igy-bukhatod-el-az-ingyenes-hitelkivaltast.htm?utm_source=MailingList&utm_medium=email&utm_campaign=Bankmonitor+heti+h%C3%ADrlev%C3%A9l+20150428+B

2015.04.30


A kistelepüléseken élénkebb lesz a mozgás!

A használt lakás vásárlására is igénybe vehető, vissza nem térítendő állami támogatás, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) jelentős változást hozhat a piacon. A kistelepüléseken jelentősen élénkítheti a keresletet.

A lakástámogatás összege mérettől és a család gyerekszámától függően 500 ezer és 2,5 millió forint között lehet. A lakások négyzetméter ára nem haladhatja meg a 350 000 forintot, valamint egy régiónként és településtípusonként eltérően meghatározott maximális vételárat.

A támogatásra nagyon sokan jogosultak, és a megvásárolni kívánt ingatlanokra vonatkozó korlátozások is tágak, ám az ingatlanpiac élénkülése elsősorban vidéken várható. Ott ugyanis az alacsony négyzetméterárak miatt a támogatás a vételár nagy részét kiteszi, kevesebb önerő vagy hitelfelvétel kell hozzá.

Például egy fiatal két gyermekes család Budapesten kb 13 millió Ft-ért tud hozzájutni egy átlagos 60nm-es lakáshoz. Ebben az esetben a támogatás 800eFt, ami a vételár 6%-a. Ugyanez a házaspár, ha mondjuk Szolnokon vásárol hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlant, akár a vételár 13%-át, kistelepülésen pedig akár a vételár negyedét finanszírozhatja állami támogatásból.

Forrás:http://www.azenpenzem.hu/cikkek/fellendules-elott-a-videki-lakaspiac/2408/

A részletekkel kapcsolatban keresse munkatársainkat.

2015.04.09


Rémhír terjed az új szocpolról!

Hamis információ kering a sok családot érintő, használt lakások vásárlására is igénybe vehető új támogatási lehetőségről egy téves információt közlő blogon. A bejegyzést több tízezren olvasták, így érdemes tisztába tenni a dolgokat.

A blog szerzője azt állítja, hogy a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) tulajdonképpen hatalmas átverés, ugyanis használt lakásoknál előírás az ingatlan „A” vagy „B” energetikai minősítése. Ha ez így volna, akkor bizony valóban nagyon kevés olyan használt ingatlan jöhetne szóba, amire igénybe lehetne venni a támogatást, hiszen a magyar ingatlanállomány rendkívüli módon le van gatyásodva.

De szerencsére a dolog csak félreértés, hiszen használt lakásoknál nincs energetikai megkötés, ez kizárólag az új, illetve az épülő ingatlanokra érvényes. Ott pedig érthető a jogalkotói akarat, hogy legalább az újonnan épülő lakások és házak feleljenek meg a kor energetikai követelményeinek.

Forrás: http://lakasfokusz.blog.hu/2015/04/03/remhir_terjed_az_uj_szocpolrol

Az igénylés ugyan csak 2015. július 1. után indítható, ám a részletekkel kapcsolatban már most is keresheti munkatársainkat.

2015.04.09


Mennyibe kerül a biztonság?

Hitel felvétele során rendszeresen visszatérő kérdés, hogy olcsó, de gyakran változó törlesztőrészletű vagy pedig drágább, viszont akár a teljes futamidőre fix kiadást nyújtó hitelt vegyünk fel? A hosszú távon fix törlesztőrészlet rendszerint 10-20%-kal magasabb, mint a rövid távon kiszámítható hitel havi részlete. A több évtized alatt visszafizetett lakáshiteleknél pedig különösen nem mindegy, hogy a fix vagy a változó kamatozású mellett döntünk.

A kamatperiódus az az időszak, amin belül a hitel kamata és törlesztőrészlete állandó. Egy 20 évre felvett 7 millió forintos kölcsön törlesztőrészlete 44 és 54 ezer forint között alakul attól függően, hogy milyen kamatperiódust választunk. Alapszabály, hogy minél hosszabb időszakra rögzítjük a törlesztőrészletet, az annál drágább lesz. Így a teljes futamidőre fix kamatot kínáló hitel havi szinten már 10 ezer forinttal (20%-kal) kerül többe, mint a legolcsóbb, 6 havonta változó kölcsön.

20 év hosszú idő, így a futamidő során a kamat nőhet vagy csökkenthet, aminek megfelelően emelkedik vagy csökken a törlesztőrészlet. Ezt nevezzük a hitel kamatkockázatának. Mivel nincs varázsgömbünk, ezért nehéz megjósolni, hogy mekkora lesz a kamat 5 vagy 10 év múlva. Azonban egy biztos: A legolcsóbb hitelek kamatának is csak valamivel több mint 2%-ot kell emelkednie és máris annyi lesz a törlesztőrészlete, mint a 20 évre rögzített ajánlat esetén.

Persze mondhatjuk, hogy ehhez a jelenlegi alapkamat több mint kétszeresére lenne szükség, de ahogy az első kamatcsökkentési ciklus során majdnem 5%ponttal csökkent az irányadó kamat 2 év leforgása alatt, úgy ez fordítva is megtörténhet.

Forrás: http://www.bankmonitor.hu/cikk/kiszamoltuk-ennyibe-kerul-a-biztonsagos-lakashitel.htm

Ha érdeklik a részletek, keresse kollégáinkat.

2015.04.09


Hiteltörlesztés munkáltatói támogatással!

 

Ön is kap a munkabérén felül cafeteriát?

2014-től ezt akár a fennáló hitelének tötrlesztésére is fordíthatja!

A legtöbb cégnél a dolgozók béren kívüli juttatásokat is kapnak (pl. utazási támogatás a munkába járáshoz, étkezésre, szabadság eltöltésére felhasználható utalvány, nyugdíj előtakarékosságot támogató elemek stb…), melyet összefoglalóan cafetériának hívnak. Jellemzően a munkáltató lehetőséget biztosít arra, hogy a dolgozók különböző lehetőségek közül válasszanak. A cafetéria formájában nyújtott kifizetés nem adómentes, de lényegesen kedvezőbb költségterhelést jelent, mint a bér formájában kifizetett összegek. Így a lakáshitel támogatás beemelése a cafetéria részeként ugyanúgy előnyös lehet mind a dolgozó, mind a vállalat számára. 

Forrás: http://www.bankmonitor.hu/content/1812.htm

 

Sokak által még nem ismert lehetőség ez! Érdeklődjön a munkáltatójánál, vagy keressen meg bennünket a részletek miatt! 

 

2014.03.29


Nem lehetelen az önerő nélküli lakásvásárlás!

A Pénzcentrum.hu oldalán megjelent ötletek abban segítenek, ha a lakásvásárlás egyetlen akadálya az önerő hiánya: 

"A jogszabályok szerint húsz százalék önerőre van szükség ahhoz, hogy lakáshitelt tudjunk felvenni ma Magyarországon, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy minél nagyobb önerőt vállalunk, annál kedvezőbb ajánlattal találkozhatunk. A jövedelmünk is számít a teljes hiteldíjmutató (THM) meghatározásánál, ha egy bizonyos összegnél magasabb összegnél (általában nettó 250 ezer forint) jobb a fizetésünk, akkor kedvezményeket élvezhetünk több banknál is.

Ugyan az önerőre vonatkozó szabályozást a hitelintézetek szigorúan veszik, mégis van néhány módja annak, hogy megkönnyítsük a hitelfelvételt, vagy akár ténylegesen önerő nélkül tudjuk a hitelünket felvenni. Az egyik ilyen lehetőség az, hogy személyi hitelt veszünk fel egy másik banknál. Ez azt jelenti, hogy az önerőhöz szükséges összeget részben, vagy egészben egy másik hitelintézet személyi kölcsönéből fedezzük.

 • Előny: Önerő nélkül, vagy kisebb önerővel is felvehetünk hitelt.
 • Hátrány: Nagyobb teher a személyi kölcsön magasabb THM-je miatt.

Másik kiskapu, hogy úgynevezett pótfedezetet vonunk be a szerződésbe, azaz fedezetként nem csak a megvásárolandó ingatlant, hanem egy másik ingatlant is beszámíttatunk a bankkal.

 • Előny: Valóban önrész nélkül tudjuk felvenni a hitelt, és a törlesztés előrehaladtával a pótfedezetről lekerül a jelzálog.
 • Hátrány: Ha rövid időn belül fizetésképtelenné válunk, akkor jó eséllyel mind a két ingatlan a banké lesz.

Cm kettő, így mind a ketten teljes mértékben felelősséget vállalnak az adósságra. Adóstárs csak közeli hozzátartozó lehet, altalában házastárs vagy testvér kerül bevonásra.

 • Előny: Kevés igazolt jövedelemmel is felvehetünk lakáshitelt.
 • Hátrány: Az adóstársnak is átfogó a felelőssége a hitelen."

 

Az öteletek jók, ám a kivitelezhetősége bankonként eltérő. Ha ilyen nagy súlyú ügyben kell döntést hoznia, mindenképp kérje ki szakértő véleményét is! Hiszen öröme a saját tulajdonú lakásban is csak akkor lesz teljes, ha az anyagi teher elviselhető marad!

 2014.03.29


Lakásvásárlás - akár - hitelből!

A folyamatosan alacsony szinten lévő ingatlanárak (is) indokolttá teszik, hogy a régóta tervezett vásárlást megvalósítsuk. Ha nem áll rendelkezésre elegendő készpénz, egy jó hitel sokat segíthet. És jó hitel már van!

2012 áprilisban több olyan rendelkezés is hatályba lépett, amikkel már sokkal biztonságosabbak az újonnan igényelt hitelek. Ezek között a legfontosabb az, hogy a lakáshitelek referenciakamathoz vannak árazva, vagyis egy publikus alapkamatszerű értékre raknak rá a bankok valamennyi kamatfelárat, amin nem lehet változtatni a futamidő során (legalábbis ha szerződésszerűen törlesztünk). Ez nem vonatkozik a legalább 3 éves kamatperiódusú hitelekre (mert ott csak egy fix kamatot adnak meg a bankok), de nem valószínű, hogy a kamatfordulókor ezzel visszaélnének a bankok. Egyúttal a devizahiteleket kivégezték, lakásvásárlásra nem lehet már ilyet igényelni.

De még így is nagyon sokféle hitel maradt, amiket érdemes alaposan összehasonlítani.

Részletek a http://index.hu/gazdasag/bankesbiztositas/2013/10/22/lakashitelek/ oldalon. Ha érdeklik a részletek, keresse munkatársainkat.

2014.03.29


„Nem mind arany, ami fénylik.” – avagy...

„Nem mind arany, ami fénylik.” – avagy a fogyasztói csoportok veszélyei

A cikk címében szereplő közmondás bizonyára mindenkinek ismerős. Általában tárgyakra, termékekre szoktuk mondani, ha valami miatt érezzük, hogy a vonzó külcsín ellenére végül elégedetlenek leszünk. Sajnos annak ellenére, hogy a kereskedők sokszor tisztában vannak vele, hogy termékük minősége kritikán aluli, árulják azt, kihangsúlyozva annak látszat-előnyeit. Általában a pénzügyi termékeknél, de jellemzően a hiteleknél is egyre jellemzőbbek a csalók, akik - kihasználva sok ember rossz pénzügyi helyzetét – látszólag segítenek ügyfeleiknek, de a végén csak ők lesznek gazdagabbak.
Annak ellenére, hogy előfordulnak más formában is pénzügyi jellegű csalások, én mégis a legjellemzőbb példán, az ún. fogyasztói csoportok példáján keresztül szeretnék rámutatni az árulkodó jelekre. A probléma nem új keletű, de sajnos a mai napig vannak olyan ügyfelek, akik rengeteg pénzt veszítenek úgy, hogy már esetenként azt is kölcsön kérték kilátástalan helyzetük rendezésére.  Eközben a másik oldal, a fogyasztói csoportok szervezésével foglalkozó cégek élnek, és virulnak, egyre több hirdetésük jelenik meg a médiában.
Szerencsére ezek a cégek fénykorukat 2008-ban élték, amikor is teljesen szabadon tudtak embereket megrövidíteni, hiszen semmilyen szervezet nem szabályozta őket. Hirdetéseikben akkoriban a szokásos „BAR-lista nem akadály” és a „nyugdíjasoknak is” címszavakon kívül nem ritkán a „hitel” szót is használták, amit viszont napjainkban már nem tehetnek meg. Hiszen nem nyújtanak hitelt.
De akkor miért gondolják az emberek, hogy így jutnak pénzhez? Egyszerű a válasz: azért, mert a fogyasztói csoportokat szervezők reklámjai ezt sugallják. A hirdetésekben a „fogyasztói csoport”, a „pénzre van szüksége?”, vagy a „kezes és jövedelemigazolás nélkül” kifejezések szerepelnek, egyéb információk nem. Ezek alapján az olvasó könnyen arra a következtetésre juthat, hogy azonnal készpénzt kap. A valóság ezzel szemben az, hogy a fogyasztói csoport tagjai közül minden hónapban sorsolás útján a legtöbbet előre befizető személyek kapnak pénzt.  Az egész nem lenne más, mint egy félreértés, ha a szerződéskötéshez nem kellene több százezer forintot kifizetni az ügyfeleknek anélkül, hogy bármilyen ígérvényt kapnának arról, hogy az igényelt összeget megkapják. A személyes tapasztalat azt mutatja, hogy a személyes tárgyalások során az ominózus cégek ügyintézői a mai napig nem tájékoztatják ügyfeleiket a kockázatokról, hanem hitelként adják el terméküket, így „aranyozzák azt be.”
Az interneten böngészve számos olyan fórumra bukkanhatunk, ahol felháborodott és egyben kilátástalan helyzetbe került emberek írják le, hogyan verték őket át. Általában elmondható, hogy egy ún. regisztrációs díj és minimum 2 havi ún. előtörlesztési díjat kell előre befizetni. Ez egy 3 millió forintos igénylés esetén akár 200.000 forint is lehet. Ennek töredékét kapja csak vissza az az ügyfél, aki szerződéskötés után néhány nappal rájön, hogy átverték, és szerződést bont.
A legfontosabb különbség tehát a hitelintézetek és a fogyasztói csoportok közt, hogy míg az előbbi előbb folyósítja a kért összeget, és csak utána indul a törlesztés, a fogyasztói csoportok esetében az is elképzelhető, hogy az ügyfél csak hónapok, vagy évek múlva jut hozzá a kért összeghez.
Hogy mit lehet tenni annak érdekében, hogy minél kevesebben essünk bele ebbe a csapdába?
1.Szerencsére egyre jobban terjed a szóban forgó cégek rossz híre, de azért nem árt, ha kikérjük hozzánk közel állók véleményét egy-egy pénzügyi döntés előtt.
2.Legyünk gyanakvók! Sajnos nem lehet 5 millió forintot 10 éves futamidőre 35.000 forint havi részlettel felvenni. Ha egy ajánlat gyanúsan jó, akkor nézzünk utána, akár kérjünk referenciát a cégről.
3.Továbbá figyelnünk kell arra, hogy a szerződéseket olvassuk el, ehhez mindig jogunk van, és időnek is lenni kell. Ne fogadjuk el kifogásnak, hogy „sokan várnak, nincs elég idő, itt írják gyorsan alá.”
4.Fontos, hogy ne fizessünk egy olyan szolgáltatásért semmilyen díjat, melynek nem kapjuk meg ellenértékét.
5.Mindközül a legfontosabb, hogy segítsünk egymásnak azzal, hogy ha halljuk, hogy valaki ilyen szerződést készül kötni, akkor figyelmeztessük a kockázatokra, hiszen akinek kellene, az egyelőre nem teszi ezt meg.

Harnos Imre
2010.június 8.


Profi hitelközvetítés jelentősége napjainkban

Címkék: devizahitel, hitel, hitelezési törvény, hitelközvetítő, hiteltanácsadó.

...avagy hogyan éled újra egy majdnem lejáratatott szakma?

Egyszer volt hol nem volt...

A '90-es évek elején a "nagy rendszerváltás" után rengeteg lehetőség rejtőzött az országban, pénzügyi területen is. A lakosság egy része takarékoskodott, rengeteg pénzt tartottak otthon, vagy a Takarékszövetkezetekben. A reklámok és a termékpaletta rohamos bővülésének hatására egyre többen akartak hitelek segítségével a kívánt dolgokhoz hozzájutni. Erre a piaci résre felfigyeltek a bankárok, és egyre másra nyitották meg a nemzetközi bankok az új hazai fiókhálózatukat.

Ekkor még szóban sem álltak közvetítőkkel, hiszen a hitelek értékesítését kizárólag maguk intézték. A hazai fogyasztási kedv elősegítésével a hitelezési verseny megindult, és mindenki egyre nagyobb részesedést akart szerezni a piacon. Új értékesítési csatornaként a bankok elkezdtek leszerződni a közvetítőkkel, hogy mind több ügyfelet szerezhessenek.

Egyre többen lettek érdekelve a hitelfelvételbe, és sokan gátlástalan módszereket alkalmaztak ezen a téren.

Az ügyfelek a tanácsadói túlkínálat során nem tudhatták, hogy mire és kivel vigyázzanak, és sokszor bedőltek a "kedvezőnek tűnő" ajánlatnak.

A magyarok találékonyságának "köszönhetően" a becsapások száma vég nélküli.

Gyakori volt, hogy előre kifizettettek sikerdíjakat, ügyintézési díjat az ügyfelekkel, de hitel nem lett belőle. A pénzt vissza nem adták, a házaló ügynököt el sem érték többet.

Egy ügyfelem mesélte el, hogy talált egy olyan céget, aki az aktív báros ügyfélnek 5 nap alatt pénzt ígért. Tőle először a közvetítő cég értékbecslési díjat kért el, majd az úgynevezett értékbecslő a felmérés helyett további pénzzel húzta le Őt, mondván elősegíti a hitel bírálatát. Az idő telt, és céget telefonon és személyesen sem lehetett elérni. A befizetett pénz elveszett, a számla ellenében kapott értékbecslésről anyagot nem kapott.

A nehéz sorsú kilátástalan embereket hitegették, kihasználták, de valós segítséget tőlük többnyire nem kaptak.

A fordulópont

A 2008 őszén kirobbant válság következménye mindenkire kihatott. A devizahitelek törlesztőrészletei az egekbe szöktek, a kamatok emelkedtek, a munkahelyek megszűntek. A sajtó rendszeresen cikkezett a témáról, és a megoldást a kormánytól várták. Az emberek nem mertek hitelt felvenni, a korábbi hiteleiket nem tudták fizetni. A pánik és bizalmatlanság hatására a bankok többsége teljesen leállt a hitelezéssel, illetve beszüntette a deviza –főleg CHF alapú - hiteleit. A kis és közepes közvetítők többsége bezárt vagy csődbe ment.

2009-ben Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesülethez érkező panaszok hatvanhárom százaléka kapcsolatos hitelezéssel, így ezen a területen különösen indokolttá vált az óvatosság.

Napjainkban

A hitelezési törvény megszületett, amely hatására sokkal visszafogottabb hitelezésre van módjuk a pénzintézeteknek.

Ezen felül komoly törvényi szigorítás is történt a szakmában még dolgozó közvetítőkkel kapcsolatban. Szakirányú végzettség, legalább ötven millió forint induló tőke, és káreseményenként minimum öt millió forint felelősség biztosítás szavatolja azt, hogy ezentúl a több bankkal kapcsolatban lévő független közvetítők megbízhatóak legyenek, és a munkájukért felelősséget vállaljanak.

Horváth Gábor


A változás hozza az új lehetőségeket

(Gondolatok hétköznapi nyelven, nem csak szakmai szemmel)
A változás hozza az új lehetőségeket

Napjainkban számos hír szól arról, hogy megszorítások várhatóak a bankszektorban.
Ezek a változások egyben új lehetőségeket is kínálnak, akár a bankároknak akár az ügyfeleknek.
Miért gondolom mindezt?
Hazánkban 2007-ig a deviza biztonságáról hallottunk, olvastunk. Természetesen a hírek mögé nézve a banki tapasztalatok is azt mutatták, hogy pl. a svájci frank egy biztonságos deviza. A mai napon, amikor ez a cikk születik elgondolkodom miért is volt ez az állítás helyénvaló, és milyenek a mai tapasztalatok egy válságtól sújtott világban. Mit hoz és hozhat az EURO zóna? Azon országok, akik benne vannak valós tényeket közölnek-e, vagy csupán a valószínűség számításokon alapszanak a vélemények? Mennyire számít a napi politika a bankvilágban, és mennyire hoz újat, mást a mindennapokban? 
Ezernyi kérdés csupán azért, hogy honnan jövünk és hová tartunk ….
Mi, akiknek számítanak az emberi vonatkozások, nem hagyhatjuk gondolatok nélkül mindezt, hiszen a „számok nem hazudnak”. Az egyszerű kérdésekre egyszerű válaszok nincsenek, hiszen minden mindennel összefügg. Az EU országok gazdaságpolitikája ugyanúgy sebezhető, mint amennyire ezt nem is feltételeznénk. Gondoljunk csak Görögország helyzetére, megítélésére, hogy milyen változást hozott szinte aznap az árfolyamok alakulására, vagy egy politikai kijelentésre szinte azonnal válaszolt a tőzsde. Akik ezt nem is figyelik, azoknak is számít, hiszen bérből és fizetésből élő ügyfeleink szomorúan mondják a tapasztalataikat, hogy már megint az árfolyam!?
Mi a helyzet ma? Magyar embernek hazai hitel. Ez lehet a mai nap mottója, hiszen aki forintban kapja a fizetését, az forintban is fizesse a hitele törlesztő részleteit is. Aki szereti a kihívásokat és jól tűri a kockázatokat, még mindig választhat devizát. Mondhatjuk, hogy mindenkinek személyre szabottan, hiszen ugyanaz a cipő mindenkire nem passzolhat.
Arra kérem az olvasót, hogy gondolkodjon el a leírtakon, és fogadja meg egy hiteles tanácsadó véleményét, hiszen nem légből kapott gondolatokat fejt ki, hanem számokon alapszik a véleménye, széles körben ismeri a bankok termékeit, tudja, hogy mikor hol vannak az „akciós termékek”, hol spórolunk a legtöbbet, hogy ne legyünk elkeseredettek egy hitelfelvétel után sem, hogy kiszámíthatóbb legyen a megélhetés. Több időt töltsünk szabadidővel, a családdal, a barátokkal.
Higgyék el nekem, hogy kiegyensúlyozott anyagi helyzettel, boldogabban élhetünk, mert igenis van élet a hitel után.

Moczok Ágnes
2010.06.07.