Az elmúlt 30 napban 2476 ajánlatkérést dolgoztunk fel, összesen 10 531 millió Ft értékben.

Nem lehetelen az önerő nélküli lakásvásárlás!

A Pénzcentrum.hu oldalán megjelent ötletek abban segítenek, ha a lakásvásárlás egyetlen akadálya az önerő hiánya: 

"A jogszabályok szerint húsz százalék önerőre van szükség ahhoz, hogy lakáshitelt tudjunk felvenni ma Magyarországon, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy minél nagyobb önerőt vállalunk, annál kedvezőbb ajánlattal találkozhatunk. A jövedelmünk is számít a teljes hiteldíjmutató (THM) meghatározásánál, ha egy bizonyos összegnél magasabb összegnél (általában nettó 250 ezer forint) jobb a fizetésünk, akkor kedvezményeket élvezhetünk több banknál is.

Ugyan az önerőre vonatkozó szabályozást a hitelintézetek szigorúan veszik, mégis van néhány módja annak, hogy megkönnyítsük a hitelfelvételt, vagy akár ténylegesen önerő nélkül tudjuk a hitelünket felvenni. Az egyik ilyen lehetőség az, hogy személyi hitelt veszünk fel egy másik banknál. Ez azt jelenti, hogy az önerőhöz szükséges összeget részben, vagy egészben egy másik hitelintézet személyi kölcsönéből fedezzük.

  • Előny: Önerő nélkül, vagy kisebb önerővel is felvehetünk hitelt.
  • Hátrány: Nagyobb teher a személyi kölcsön magasabb THM-je miatt.

Másik kiskapu, hogy úgynevezett pótfedezetet vonunk be a szerződésbe, azaz fedezetként nem csak a megvásárolandó ingatlant, hanem egy másik ingatlant is beszámíttatunk a bankkal.

  • Előny: Valóban önrész nélkül tudjuk felvenni a hitelt, és a törlesztés előrehaladtával a pótfedezetről lekerül a jelzálog.
  • Hátrány: Ha rövid időn belül fizetésképtelenné válunk, akkor jó eséllyel mind a két ingatlan a banké lesz.

Cm kettő, így mind a ketten teljes mértékben felelősséget vállalnak az adósságra. Adóstárs csak közeli hozzátartozó lehet, altalában házastárs vagy testvér kerül bevonásra.

  • Előny: Kevés igazolt jövedelemmel is felvehetünk lakáshitelt.
  • Hátrány: Az adóstársnak is átfogó a felelőssége a hitelen."

 

Az öteletek jók, ám a kivitelezhetősége bankonként eltérő. Ha ilyen nagy súlyú ügyben kell döntést hoznia, mindenképp kérje ki szakértő véleményét is! Hiszen öröme a saját tulajdonú lakásban is csak akkor lesz teljes, ha az anyagi teher elviselhető marad!

 2014.03.29