Az elmúlt 30 napban 2101 ajánlatkérést dolgoztunk fel, összesen 1 000 100 010 580 millió Ft értékben.

Kérdések és válaszok

Kérdezzen bennünket! Amennyiben a választ nem honlapunkon, hanem nyilvánosan szeretné megkapni, itt tegye fel kérdését.

Kik vehetik igénybe az új állami támogatást hitelfelvételnél?

Az új - államilag támogatott hiteleket - a következő paraméterekkel rendelkezők vehetik fel:

 • a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában nem töltötte be a 35. életévét;
 • a két vagy több gyermeket nevelő nagycsaládosok esetében nem töltötte be a 45. életévét;
 • akinek (házastársának, élettársának, gyermekének stb.) nincs másik lakása.

Az állami kamattámogatással nyújtott hitelt új lakás építésére vagy vásárlására, valamint korszerűsítésre lehet felhasználni.

A lakás vételára nem haladhatja meg a fővárosban és a megyei jogú városokban a 25 millió, egyéb településeken a 20 millió forintot.

A hitel összege nem haladhatja meg lakás építése, új lakás vásárlása esetén a fővárosban és a megyei jogú városokban a 12,5 millió, egyéb településeken a 10 millió forintot, lakás korszerűsítése esetén az 5 millió forintot.

A 45. életévüket be nem töltött, a két vagy több gyermeket nevelő családoknál a kamattámogatás intenzitása, új lakás vásárlása vagy építése esetén, a gyermekek számával nő:

 • 2 gyermek esetében 52 százalék,
 • 3 gyermek esetében 55 százalék,
 • 4 gyermek esetében 59 százalék,
 • 5 gyermek esetében 64 százalék,
 • 6 vagy több gyermek esetében 70 százalék.
Hitelképes vagyok-e azonnal, ahogy betöltöttem a 18. életévemet?

Igen. A hitelbírálat során azonban a bankok nem csak az életkort, hanem számos más tényezőt is vizsgálnak. Ahhoz, hogy fiatal korban jusson valaki hitelhez, elengedhetetlenül szükséges a banki feltételek és a gyakorlati tapasztalatok ismerete.

Mit kezdjek a tavalyi hiteleimmel?

Akkor, amikor a hitelt felvette, - jó esetben - a legkedvezőbb lehetőséget választotta. Az idő múlásával azonban változhattak az Ön életkörülményei is, és lehet, hogy a hitelek kamatai is változtak. Érdemes megvizsgálni a hitelek - kiváltképp a rövid lejáratú hitelek - kondícióit, hiszen egy indokolatlanul magas kamattal futó hitel megnehezíti a háztartás működését. Kiváltással hozzájuthat egy kedvezőbb kamatozású hitelhez, illetve átláthatóbbak, áttekinthetőbbek lesznek a tartozásai.

Hogyan csökkenthetem a törlesztőrészletet?

A törlesztőrészletet többféleképpen lehet csökkenteni:

 • kiválthatja kedvezőbb kamatozású hitellel;
 • a futamidő meghosszabbításával (a maximális futamidő akár 35-40 év is lehet);
 • előtörlesztéssel (ebben az esetben választani lehet, hogy a futamidő legyen a rövidebb, vagy a törlesztőrészlet az alacsonyabb).
 • türelmi idő igénybevételével ( ezen időszak alatt csak kamatfizetési kötelezettsége van)
Várható-e a forinthitelek számának növekedése?

Lassan, de emelkedik a forinthitelek száma a lakosság körében. Ennek oka, hogy a jegybanki alapkamat változásának hatására a forinthitelek kamatai csökkentek. Emellett a forinthitelek a deviza alapú hitelekkel szemben versenyképes konstrukciókkal jelentek meg a piacon.

Mit értünk adósságrendezés alatt?

Az adósságrendezés egy összetett szolgáltatás. Célja elsősorban több, különböző banktól felvett hitel kiváltása. A legfontosabb szerepe a törlesztőrészlet optimalizálása, illetve áttekinthetővé tenni az ügyfél pénzügyi helyzetét. Annak ajánlható az adósságrendező hitel, aki:

 • túl magas törlesztőrészleteket fizet,
 • drágább kölcsöneit egy olcsóbb, kedvezőbb kamatozású kölcsönre szeretné kiváltani,
 • egy hitelt fizetne inkább a sok kisebb (és drágább) hitel helyett.

Hitelkiváltáskor olyan költségek is felmerülnek, amelyek új hitel felvételekor nem. Ilyen pl. az árfolyam veszteség, vagy a szerződés módosításának banki díja. Mielőtt elindítaná az adósságrendezés folyamatát, érdemes egy szakértő segítségével átszámolni a felmerülő költségeket. Csak abban az esetben célszerű elkezdeni az ügyintézést, ha a hitelkiváltással megtakarítást realizálhatunk.

Örökség vagy ajándékozás esetén milyen illetékekre számíthatok?

Az öröklés és az ajándékozás illetékének mértéke - az örökölt vagy ajándékozott vagyontárgy értékén túlmenően - két tényezőtől függ. Az egyik fontos tényező, hogy lakástulajdon megszerzésekor az illeték mértéke kedvezőbb, mint egyéb esetben. A másik szempont, hogy milyen rokoni kapcsolatban állnak az érintettek.

 • A: szülő, gyermek, házastárs
 • B: nagyszülő és testvér
 • C: minden más rokoni kapcsolat

Fontos, hogy a „A" kategóriába tartozó örökös számára a 20 millió forint tiszta örökrész mentes az illetékfizetés alól.
Illetékmentességet vagy kedvezményt több esetben is kérhetünk.

Mire figyeljek hiteligénylésnél?

Egy kérelem elindítása még nem jár kötelezettségekkel. Azonban már az igénylés elindulásakor is vannak - akár több tízezer forintos - költségek. Érdemes csak akkor elindítani a folyamatot, ha biztosak vagyunk a sikerben. Ezt azonban szakértői segítség nélkül megítélni szinte lehetetlen. A kérelem pozitív bírálatát számos tényező befolyásolja. Csak egy hozzáértő és tapasztalt közvetítő tudja az elutasítás kockázatát minimalizálni.

Milyen hitelt érdemes felvennem?

A svájci frank alapú hitelek igencsak háttérbe szorultak 2008 őszét követően. Ennek oka a bankok közötti hitelezés átalakulása, a CHF kínálatának csökkenése. Mára azonban a forint alapú hitelek kamatai már sokkal alacsonyabbak, így megfontolandó, hogy néhány százalékos különbség miatt érdemes-e az árfolyamváltozásának kockázatát felvállalni. Árfolyamkockázat az euró lapon felvett hitelek esetében is van, de ez csak addig áll fenn, amíg hazánkban is bevezetésre kerül az euró.

A legutóbbi kormányrendelet szerint mit vizsgálnak a bankok?

Az új kormányrendelet szerint a kölcsönök, lízingszerződések esetén a bankoknak vizsgálniuk kell a fedezetül felajánlott ingatlan(ok)ra bejegyzett teher összegét. Ez nem lehet több mint az ingatlan forgalmi értékének 75-80 %-a. 2010 júniusától kötelező vizsgálni a háztartás jövedelmi szintjét is. Abban az esetben, ha valaki devizahitelt kíván felvenni, néhány százalékkal magasabb jövedelem leigazolására van szükség. A jövedelem igazolása nélkül igényelhető hitelek teljesen eltűntek a piacról.

Mit kell tudnom a szabadfelhasználású hitelről?

A szabadfelhasználású hitel a fedezetes hitel egyik fajtája. A felvett hitelösszeg bármire szabadon fordítható. Mivel a szabadfelhasználású hitelek biztosítéka egy vagy több ingatlan, a kamatai alacsonyabbak, mint pl. a személyi kölcsön kamatai. Futamidőt tekintve is nagyobb a választási lehetőség, így ha nagyobb hitelösszegben gondolkodunk, érdemes ezt a lehetőséget is megvizsgálni.

Mit kell tudnom a lakáscélú hitelről?

A lakáshitelek a legkedvezőbb kamatozású termékek. Felhasználásuk célhoz kötött, és ellenőrzött.

Típusai:

 • vásárlási
 • felújítási
 • bővítési
 • korszerűsítési
 • építési

A konstrukció lehet piaci és támogatott. A támogatás feltételhez kötött, és a kamat mértékét befolyásolja. Ezeknél a hiteleknél fontos az, hogy már az induláskor tisztában legyünk a lehetőségeinkkel. Abban az esetben ugyanis, ha a megítélt hitelösszeg nem fedezi a költségeket, az egész project meghiúsulhat, vagy további - magasabb kamatozású hitel - felvételére lehet szükség. Itt egy teljes szakértői csapat ( hitelközvetítő, banki ügyintézők, döntéshozó, értékbecslő, ügyvéd ) összehangolt munkája hozza meg a várt eredményeket.

Mit kell tudnom az áruvásárlási hitelről?

Ma már sok áruház, bevásárlóközpont szerződésben áll egy vagy több hitelintézettel, így már a vásárlás helyszínén automatikusan le tudnak bonyolítani egy hitelbírálatot. Kedvező döntés esetén a kiválasztás, és a fizetés között alig telik el egy óra. Sajnos azonban sokan a szerződésben vállalt kötelezettségeket is csak otthon, az aláírás után olvassák el. Bár általában nem nagy összegű kölcsönről van szó, de a kamata, illetve a módosítás díja miatt nem biztos, hogy a legjobb lehetőség. Érdemes tájékozódni, és csak a megfelelő információk birtokában dönteni.

Mit kell tudnom a gyorskölcsönről?

A gyorskölcsönök általában alacsony összegben, nagyon rövid futamidővel, és kiemelkedően magas kamattal vehetők igénybe. Bírálatuk gyors és egyszerű. Fedezetként soha nem kérnek ingatlant, csak jövedelem igazolása szükséges. A magas kamat, és a rövid futamidő miatt azonban a törlesztése gondot okozhat.

Mi az a HB-érték?

A HB-érték (hitelbiztosítéki érték) az értékbecslő által meghatározott ingatlanérték. A bankok többsége ezt az értéket veszi figyelembe az adható hitelösszeg megállapításakor. Nagysága a forgalmi érték függvénye, attól kb. 5-35 %-kal alacsonyabb. Mindig egyedi, függ a vizsgált ingatlan állagától, elhelyezkedésétől, típusától, értékesíthetőségétől, minőségétől, műszaki állapotától, fekvésétől stb.

Kaphatok-e hitelt, ha BAR-listás vagyok?

Aki BAR-listára kerül, annak -kétséget kizáróan - kevesebb esélye van eredményes hiteligénylésre. De ez nem jelenti azt, hogy teljesen esélytelen! Vannak már olyan termékek, ahol szigorított bírálat mellett, esetleg rosszabb kondíciókkal, de adnak hitelt annak is aki BAR listás.

Mire jók a lakáspénztárak?

A lakáspénztár egy előtakarékossági lehetőség azok számára, akik tudják, hogy a jövőben lakáscéljaik lesznek és ehhez előtakarékosságot vállalnak havi rendszerességgel egy előre meghatározott összegben és időre. Az állam támogatja a megtakarítást, és kedvezményes fix kamatozású forint hitel is igényelhető hozzá a megtakarítási időszak végén. E két összeg együtt önerőnek minősül a lakáscél megvalósításakor. Akkor is igényelhető hozzá hitel, ha a megtakarítási időszak még nem kezdődött meg, de ebben az esetben a hitel kamata már magasabb! A tőke egy külön számlán van elhelyezve, ahhoz a szerződés lejárta előtt csak veszteséggel lehet hozzáférni.

Hitelt vagy kölcsönt érdemesebb felvenni?

A hitel és kölcsön közötti eltérést sokan nem ismerik.
Habár sokszor használjuk azonos értelemben a hitel és a kölcsön fogalmát, a kettő nem ugyanaz. A hitel a pénzhez jutás lehetőségét jelenti, míg a kölcsön a felvett pénzösszeget. A hitelnek és a kölcsönnek is ára van, hitel után azért fizetünk, mert a bank " rendelkezésünkre tartja " a pénzt, ha pedig azt igénybe vesszük, azaz kölcsönt veszünk fel, az után kamatot kell fizetnünk.

A hitel a pénzhez jutási lehetőség. A hitel egy olyan pénzügyi művelet, amelynek során a hitelező lemond az áru, szolgáltatás azonnali kifizetéséről, vagy közvetlenül pénzt ad az adósnak, aki a hitelszerződésben foglalt határidőre kifizeti a megállapodott összeget, azaz a tartozását.

Mi a lényege az új lakástámogatási rendszernek?

2009. október 1-től hatályos, a fiatalokat és nagycsaládosokat segíti, akik így új lakás vásárlásakor, építésekor, felújításakor kamattámogatásban részesülhetnek. Az igénylőnek, igénylőknek 35 év alattiaknak kell lenniük (házastárs, élettárs esetén is). Budapesten az ingatlannál 25 millió a felső határ, vidéken 20 millió. Ez hitel szempontjából 12,5 milliós, illetve 10 milliós hitelösszeget jelent.

Igénybe vehetik azok is, akik legalább két gyermeket nevelnek, és 45 év alattiak, új lakás vásárlása esetén, korszerűsítésre vagy építésre. Ekkor az állampapírhozam 50%-a jár kamattámogatásként a két gyermekes, 55%-a a három gyermekes, 70%-a a hat gyermekes családoknak. Ellensúlyozása a szocpolnak, fél szocpolnak.

Mire jó a hitelfedezeti biztosítás?

A hitelfedezeti biztosítás elsődleges célja, hogy ha a hitelt felvevő előre nem látható, rajta kívülálló okok miatt nem tudja fizetni hitelét, akkor a biztosító helyt álljon helyette a bank felé.

A biztosított halálakor a biztosító kiegyenlíti a bankkal szemben fennálló hiteltartozást (legfeljebb a biztosítási összeg erejéig). Amennyiben a halál időpontjában az aktuális biztosítási összeg magasabb, mint a hiteltartozás, a fennmaradó összeg a kedvezményezettet illeti meg.

A hitelfedezeti biztosítások többnyire kiegészíthetők olyan módozatokkal is, amelyek munkanélküliség és/vagy keresőképtelenség esetére nyújtanak megoldást. A biztosító kockázatviselése egy meghatározott várakozási idő elteltével lép életbe, és a futamidő alatt akár többször is igénybe vehető.

Mikor éri meg előtörleszteni?

Erre a kérdésre csak akkor adható jó válasz, ha a körülményeket teljes egészében megismertük. Befolyásolja ugyanis, hogy mennyi a fennálló tőke- és kamattartozás, mekkora a még hátralévő futamidő, mennyi a szerződés módosítás díja, van-e árfolyam veszteség, ha igen milyen összegű, stb. Tudni kell, hogy a törlesztési időszak alatt nem azonos ütemben fogy a tőketartozás. A futamidő végén már előfordulhat, hogy az előtörlesztés költsége magasabb, mint amennyi kamat és kezelési költség még összesen terhelné a hitelünket. Mielőtt betörlesztene, kérje szakember segítségét.

Az előtörlesztés módjai: Teljes előtörlesztés esetén a bank felé fennálló tartozást egy összegben egyenlítjük ki, még mielőtt a futamidő lejárna. Az ekkor visszafizetendő összeg egyenlő az előtörlesztés időpontjában fennálló tőketartozás, az aktuális hónapban esedékes kamatok és díjak, továbbá az előtörlesztési költség összegével. Ennek megfelelően a futamidő hátralevő részére eső kamat és egyéb díjak/költségek elengedésre kerülnek. Az előtörlesztés költsége bankonként változik.

Részleges előtörlesztésnek nevezzük, ha nem kerül sor a teljes fennálló tartozás egyösszegű visszafizetésére. A bank ilyenkor a befizetett összeggel - levonva belőle az előtörlesztés díját -, minden esetben a tőketartozását csökkenti, és ennek hatását a futamidőben érvényesíti. Ez azt jelenti, hogy a bank a kölcsön futamidejét csökkenti, a törlesztőrészlet mértékét változatlanul hagyja.

Milyen költségei lehetnek a hitelnek?

Egy hitelfelvétel során általában a következő költségekkel találkozhatunk, melyeket előre vagy utólag kell kifizetni:

 • Hiteligénylési díj
 • Hitelbírálati díj
 • Értékbecslés: 30-50e Ft /ingatlan - a THM része,
 • Folyósítási jutalék: 1-4 %,
 • Földhivatali költségek (tulajdoni lap, térképmásolat, illeték): 20-50e Ft - része a THM-nek,
 • Közjegyzői okirat költsége (0,5-1,5%) - nem része a THM-nek.

Költségek, melyek szintén nem részei a Teljes Hiteldíj Mutatónak, hiszen a kölcsön folyósításával nem összefüggő költségek:

 • rendelkezésre tartási jutalék,
 • hosszabbítási költség,
 • biztosítási, garancia, átutalási díjak,
 • késedelmi kamat,
 • egyéb nem teljesítésből eredő fizetési kötelezettségek,
 • elő-, végtörlesztés díja.
Nyugdíjasok vehetnek fel hitelt?

Igen, nyugdíjasok is vehetnek fel hitelt. A pozitív hitelbírálat feltételeinek azonban nekik is meg kell felelni.
Mikor milyen hitellel járok a legjobban?
A legkedvezőbb hiteltípust viszonylag könnyű meghatározni, ha pár alapelvet figyelembe veszünk.

 • A hitelt másik hitel kiváltására akarja használni? Akkor kedvezőbb feltételeket kaphat jelzálog alapú hitelek esetén. Ha nem másik hitelt szeretne rendezni, akkor a felhasználás célját érdemes megvizsgálni. Lakásvásárláshoz a lakáshitel a legjobb választás. Lakásfelújítás esetére a lakáscélú hitelt a legszerencsésebb választani. Ha a hitelének nem lakásvásárlás vagy lakásfelújítás a célja - hanem például autó vásárlása -, akkor a szabadfelhasználású hitellel kedvezőbb kamatokat érhet el a legtöbb esetben, mint személyi kölcsönnél.

A fentieken túl még fontos tényező, hogy ingatlanfedezetes hitelek esetén a hitel futamideje jóval több lehet, mint a személyi kölcsönnél, s így a törlesztőrészlet is alacsonyabb.

Érdemes-e hitelkártyás tartozást kiváltani?

A hitelkártya helyes használata esetén ez az egyik legkedvezőbb lehetőség az ingyen hitelre, azonban nagy veszélyt rejt magában. Ha csak vásárlásra használja, és havonta visszatörleszt, akkor ingyen használja a bank pénzét, minden egyéb esetben nagy árat kell érte fizetni! Készpénz felvételére bár alkalmas, de nem kifizetődő, ugyanis a hitelkártyák kamata rendkívül magas. A havi törlesztés összege is változik, befolyásolja, hogy a hitelkeret hány %-a került felhasználásra. Amennyiben hitelkártyája van, és a kötelező összeg törlesztése gondot okoz, érdemes megpróbálni a kiváltását egy annuitásos, hosszabb futamidejű hitellel.

Mit kell tudni a Fogyasztói csoport-okról?

Manapság, amikor a banki feltételek szigorodtak egyre több hirdetés jelenik meg, ahol különböző Fogyasztói Csoportok kínálnak kedvező kamattal, és minimális feltételekkel hitelt. Azonban nem árt tudni: a fogyasztói csoportok nem pénzt, hanem vásárlói jogot adnak A megvásárolni kívánt autó vagy lakás értéke az az összeg, amelyre a hirdetések vonatkoznak. A hirdetésben sugalltakkal ellentétben a fogyasztói csoport tagja tehát nem készpénzhez jut, hanem a szerződésben szereplő áru vagy szolgáltatás tulajdonjogához. Ha például a tag a szerződés szerint az igényelt összeget autóvásárlásra kívánja felhasználni, akkor - ha hozzájut az igényelt összeghez - azt csak autóvásárlásra fordíthatja. Ráadásul a vételárat nem a fogyasztói csoport tagja kapja, hanem közvetlenül az autó értékesítőjének fizetik ki.

Mivel a vásárlói jog elnyerésének időpontja nagyban függ a szerencsétől, ezért előre ezt nem lehet tudni. Még az is előfordulhat, hogy csak a futamidő végén, 5, 10, illetve 15 év múlva jut hozzá.